SEMANA CULTURAL DE ALMEDA 1970
Paral.lelament, les actvitats dels joves han buscat el ressò i la col.laboració amb altres barris com ja havien fet en el cas dels festivals de folk, les, excursions, etc.) on els anhels de democracia i la recerca de la llibertat han anat calant Aquells joves participen en la Semana de la juventud de Cornellà (novembre de 1968), on a Almeda, al Centre Social se celebren dos actes: la conferencia d‘Alfonso Carlos Comín "La explosión de la juventud" (on el gran humanista ¡ lluitador va exposar i transmetre als reunits el seu ideari i illusions) i la festa de cloenda. Si la cloenda va ser l'acte formal mes nombrós i animat, la conferencia de Carlos Comín va ser l'acte que mes incidencia va tenir entre els joves de tot Cornellà. Com Manel Campo Vidal ha dit en mes d'una ocasió: "Aquella noche nos hicimos "comunistas", Costa de creure que fos la casualitat la que marqués el Centre Social Almeda com a seu d'aquelles dues activitats, Ens inclinen a creure que mes aviat fou la seva condició d’entitat progressista la que va decidir els organitzadors a escollir-la com a tal.
Amb tot aquest caliu, a les darreries de 1969 s’acosta al Centre Social la primera fornada de joves que han estat escolaritzats a les escoles del barri. Son un grup reduít pero molt mes Iligat al barrí que el jovent d'anys anteriors. ElIs donaran un nou impuls als joves que fins al moment havien partícipat en el Centre. Poc a poc es va formant un grup mes ampi i de posición ideologíques més defínides,
A fináls de setembre de 1970 els joves llencen la seva Semana Cultural de Almeda amb certa semblança a la Semana de la Juventud ja esmentada, però en aquest cas centralitzada al barri. Aixó sí, oberta a tot Cornellà, com va demostrar la gran assísténcia de públic procedent de tots els barris de la ciutat. Per entendre el que va ser aquella setmana cultural, és del tot recomanable la lectura de la descripció que en fa, amb el seu estil brillant í ple d'humor, Manel Campo al llibre Almeda, temps de lluita i deprogrés.
Como no teníamos registros, no podemos cualificar cuántos jóvenes de Almeda y de todo Cornellà pertenecen a la “promoción del 70
Pero sin la Semana Cultural de Almeda no se explicaría una parte importante
del movimiento obrero de la ciudad y sobre todo no se hubieran podido producir las luchas urbanas que alcanzaron su plenitud en el 71 con el nuevo desbordamiento del Llobregat.
Gracias a aquella Semana, y después paradójicamente, gracias al río y a las fábricas, Almeda se convertiría por algunos años en una especie de capital política de Cornellà y por eso en el programa metimos todos los pesos pesados que teníamos a mano. Sin duda el acto estelar fue la conferencia Joan Garcia-Nieto de la que guardo en mi memoria imágenes imborrables.
Yo estaba en las últimas filas de sillas del centro, sentado junto a Paco Ibáñez y a Miro Casabella. y un poco más allá el sargento de la Guardia Civil, de uniforme, al que le caían unas gotas de sudor amarillas como no recuerdo otras. García Nieto no se anduvo con contemplaciones y su conferencia tuvo un tono sereno pero absolutamente revolucionario,
Paco Ibáñez sufrió mucho, a pesar de que vivía en París, y estaba acostumbrado a respirar libertad. Pero creo adivinar que el sargento todavía su frió más. Ante sus ojos se estaba dando una visión del mundo que chocaba frontalmente con el orden que él estaba dedicado a defender y era importante para cortar el acto y sobre todo, lo más transcendente, para evitar la incorporación de las 200 personas que allí estábamos a las filas activas del movimiento que proponía García Nieto y al que algunos nos sentíamos llamados 2 años antes por la conferencia de Alfonso Carlos Comín.
La setmana va ser tot un éxit, tant d'execucíó i participació com per l'ímpuls que va suposar per al movíment social, cultural i polític, no tan sols d'Almeda, sinó de tot Cornellà.
Si repassem el programa, ens adonem que calia una capacitat organizativa ímportant per dur totes aquelles persones i grups a un barri minúscul i perdut entre Cornellà i l'Hospitalet com aleshores era Almeda: Joan Carcía Níeto, Paco Candel, Rafael Pradas, Gabriel Jaraba, Paco Ibáñez, Els Joglars...És clar que això només era possíble quan les coses no es feien per diners.Per a la gent del Centre Social Almeda, la Semana Cultural de Almeda va marcar un camí a seguir i va ser a partir d'aquells actes que Almeda i el seu Centre Social van ser el punt de referència i trobada d'un sector de la, joventut de tot Cornellà.
Ramón Rull.
Carlos Navales, uno de los jóvenes venidos de fuera del barrio comentaría de estas jornadas: La Semana Cultural de Almeda de septiembre de 1970, fue un acto de libertad: pasaron por el barrio cantantes como Paco Ibáñez, que actuó al aire libre con los ruidos y humos de la fundición Laforsa por todo decorado; también Els Joglars, que entonces comenzaban, y tantos otros. Lo más importante es que la gente del barrio
Por primera vez sintió el orgullo de ser de Almeda y, los que éramos de otros barrios de Cornellà, el de ser ciudadanos de nuestra ciudad.
Andrés Sánchez Vega